Skip to main content

Представа ПР ПОТПУНО РАСУЛО

Представа ПР ПОТПУНО РАСУЛО

Фестивал “Свратиште у позориште” наставља се у суботу, 6. новембра, гостовањем глумаца позоришта “Јанко Веселиновић” из Богатића. Одиграће представу “ПР потпуно расуло”, по тексту Небојше Ромчевића, а у режији Иване Терзић.

Опширније …Представа ПР ПОТПУНО РАСУЛО

ПРОГРАМ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ 2021.

ПРОГРАМ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ 2021.

04.10.2021. ПОНЕДЕЉАК

10ч - Отварање "Дечје недеље"
Промоција и изложба часописа "Невен” (Народна библиотека “Симеон Пишчевић")
11ч - Представа “Витамини здрави, фини” у извођењу Цветина Аничића (ОШ “Вук Караџић” Адашевци, Вашица)

Опширније …ПРОГРАМ ДЕЧЈЕ НЕДЕЉЕ 2021.

26. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

26. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

Двадесет и шеста по реду Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића”, биће одржана од 1. до 3. октобра. Осам ликовних уметника, инспирисаних Савиним делом, ствараће у прелепом амбијенту Војног ловишта у Моровићу.

Опширније …26. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

ИСТОРИЈА СОТА

Сот је једно од 19 места шидске општине, смештено на југозападним обронцима Фрушке горе. Село Сот никада није било у центру неких историјских збивања, нити су се на његовим територијама одигравале судбоносне битке, али његових 700 година постојања, успона и падова, промена господара и политичких система, мука и недаћа, насељавања и расељавања становништва и свега другог што се кроз векове мењало, а Сот опстајао, заслужује наше дивљење и поштовање.

Прва топографска карта Сота из 1763. године

Први трагови насеља на простору атара Сота нађени су на потесу Градина, километар јужно од данашњег насеља. Захваљујући археолошком материјалу, нађеном на овом налазишту, утврђено је да је постојало насеље из каменог и бакарног доба. Научним методама је утврђено да налазиште датира на овом простору од 3.600 до 3.000 година пре нове ере. Пронађени су разна камена оруђа и оружја, керамички делови посуда грубе фактуре, ломљени и глачани камени предмети. Међу налазима се истиче шољица тамне боје украшена канелурама и са тракастом ручком која надвисује руб.

Опширније …ИСТОРИЈА СОТА

ПОЕМА СВЕТЛОСТИ И СЕНКИ

Композиција „Пијани брод"

По драми свога живота и рада као и по свом трагичном крају, Сава Шумановић представља издвојено место у нашој савременој уметности. Он је припадао оној генерацији наших сликара која се појавила одмах после Првог светског рата, генерацији која је из вртлога најопречнијих схватања, из оног бучног рата свију против свих, какав је у то време владао у западној, на првом месту паришкој уметности, који је повукао и нас у свој ковитлац, зачела један нови лик сликарства, разноврсност, бујан и занимљив далеко богатији но икад раније и први пут истински савремен у односу на европско време.

Опширније …ПОЕМА СВЕТЛОСТИ И СЕНКИ