Skip to main content

Аматерско позориште ``Бранислав Нушић`

Јелена тројанска

Позоришна представа „Јелена тројанска“

По мотивима античких легенди

Најкрвавији десетогодишњи рат који се догодио у далекој прошлости о којем знамо преко легенди и митова и данас је присутан .Чврста веза спаја античко доба са данашњим . Тачно је јасна хијерархија која мора да се поштује : Зна се ко су богови који лако манипулишу грађанима (обичним смртницима), а јасно је и ко су обични смртници који су на тлу и морају испуњавати божанске захтеве .
troja1

У представи млади Шлиман са чврстим ставовима усуђује се попети на Олимп и од раскалашних богова тражити помоћ за смртнике који данима гладују . Врховна Хера са својим сарадницима са којима је саставила коалицију лако га убацује у игру .Жели му доказати да обични смртници не заслужују пажњу јер су бездушни и глупи . Измишља Лепу Јелену и шаље је међу људе .


troja2

Њу свакако може видети само безгрешник . И доиста је тако. Сви смртници се праве да је виде , чак и Менелај који у њој види бескрајну лепоту и љубав . Као и Парис који је отима да би њена лепота красила богате зидине Троје у којој вечито влада мрак због страха .

Менелајев брат Агамемнон гладан власти тражећи повод за освајање Троје такође користи невидљиву лепоту Јелене и тако жртвујући све не бира сретства да доће до власти . И све се врти око Лепе Јелене коју обични смртници користе како би показали своје право лице , односно лице звери која чучи у сваком човеку . Целу причу надгледају и прате музе заштитнице које плесом дочаравају емоције смртника .


troja3

Скоро делује невероватно приказати десет година рата на сцени , али сценске слике које почињу и завршавају се бистама на симболичан начин нам дају до знања какав је наш положај у друштву под вођством диригентске палице неспособних богова који од свега желе само да се играју . То зло које надгледа обичне смртнике и чека моменат када ће се неко од смртника побунити и пред богове бацити истину доиста је бог свих богова велики Зевс који се појављује на крају као привид , или као опомена да зло никада не може умрети .

Порука је јасна : Не дозволите да се богови , који су грешници већи него ми , играју с нашим судбинама, јер ћемо се поубијати . То показује и страшно породично убиство у Агамемноновој палати .

У представи учествује 45 глумаца Аматерског позоришта „Бранислав Нушић „
Трајање представе 110 минута

Јелена тројансак је пета премијера позоришта „Бранислав Нушић“ која је до сада окупила највећи број глумаца аматера , што је и циљ Аматерских позоришта.

Редитељ : Цветин Аничић