Skip to main content

Аматерско позориште ``Бранислав Нушић`

ШИЂАНИ "ПОСКОЧИЛИ" СА ДРУГИМ ФИЛМОМ

Не дуго после филма “ШЕТАЈ” чија тематика је била трговина људима , Шид почиње нови филм под називом “ПОСКОЧИ” који поново окупља велики број младих људи .

Poskoci

Филм  се бави још једним великим  проблемом у нашем друштву  а то је ЗЛОСТАВЉАЊЕ ДЕЦЕ И АГРЕСИЈА У ПОРОДИЦИ . Велики број деце која немају заштиту од стране родитеља, деца која постају жртве родитељске агресије ,услед хроничних или менталних обољења, препуштена су сами себи . Чини ми се да нам Андерсенова бајка “Децвојчица са шибицама” никада није била ближа , као што је сада.

Poskoci2

Сваки дан се сусрећемо са децом , која не продају шибице, али исто тако лутају улицама, сами , незаштићени, често просе, а често само погледом траже да неко обрати мало пажње на њих. Страх ме је од помисли да се та деца никако не радују Деда Мразу и Новогодишњим празницима, а зима им је као велика претња над главама. Страшна је помисао и то, да је таквих малишана сваким даном све више ,само је питање да ли их ми “велики” примећујемо.

Poskoci3

Дете је немоћно да ишта промени, немоћно је да кроји социјално и друштвено питање свог будућег живота, немоћно је да усмерава свој живот у правом смеру, Неко од одраслих је то “обезбедио” и поставио путоказе за њега, не разматрајући да ли су то путокази којим би он хтео да иде. А дете  само хода и прати те путоказе , а када се умори и разочара онда поскочи и тако све нестане, јер уз помоћ поскока једном можеш и да полетиш, а док летиш рука одраслог не може да ти науди.

Poskoci4

Ова прича прати судбину троје малишана који припадају различитим поблематичним породицама: Агресивна породица, хранитељска породица, дете без родитељског старења. Они долазе на идеју да би , гледајући свет око себе, могли одмах постати велики и тако се старати сами о себи а и супраставити великима . Сво време опонашају одрасле. Али њихов не искварени мозак тешко може да плива у прљавом  мору света одраслих.  Једини  спас им је да поскоче и поскакивајући оду у земљу коју су сами направили… У филму играју млади глумци деца : Тамара Орешчанин, Горан Думитровић, Растислав Ђерџан, поред њих глуме : Марија Кузминац, Татјана Зечевић, Вукашин Марковић, Дамир Дегенек, Весна Бујошевић, Марина Ћурић, Анита Ерцеговчевић и други. Ово је други филм Шидске продукције продукцијске куће ИМПЕРИУМ у сарадњи са Културно образовним центром у Шиду. Режија и сценарио припадају Цветину Аничићу. Монтажа је поверена Дамиру Дегенеку, камермани су Мишо Ждињак, Бојан Балаж.  Овај филм као и прошли су показатељ на који начин уметност може допринети решавању социјалног и друштвеног проблема једне земље.


У Шиду,28.07.2006.
редитељ
Цветин Аничић