Датум: . Објављено у Манифестације.

КАЛЕНДАР

МАНИФЕСТАЦИЈЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ КУЛТУРНО ОБРАЗОВНОГ ЦЕНТРА ШИД

 

ЈАНУАР

27.јануар-поводом прославе крсне славе СКУД-а „Свети Сава” из Шида сваке године одржава се свечани светосавски концерт под називом „Ускликнимо сљубављу“.СКУД „Свети Сава“ представља свој дугогодишњи рад у свим својим групама, своје кореографијe са којима се представљају на многим такмичењима. Поред њих у програму учествују и многи гости.

ФЕБРУАР

14.фебруар-Традиционално сваке године обележава се најромантични дан у години поводом Светог Трифуна, који се у народу слави као заштитник многих заната, пре свега виноградарског, али и брачне љубави и верности. Поводом тога КОЦ организује гостовање професионалних позоришта или музички концерт.

МАРТ

Културно образовни центар кaо установа је овлашћена за организацију општинских смотри и то: музичко фолклорног стваралаштва деце и одраслих, рецитатора дечјег узраста, дечјег драмског стваралаштва и драмског стваралаштва за одрасле. Након општинских смотри Културно образовни центар организује одласке на зонске, покрајинске и републичке смотре за оне који пролазе у виши ранг такмичења.

Традиционално, као и сваке године, у сали Културно образовног центра Шид, одржава се концерт „Мајкама са љубављу“. Организатор концерта је Културно образовни центар, а повод за организовање овакве врсте културног дешавања је 8.март, који се обележава као Дан жена.

 

АПРИЛ

 

Манифестација "Триглав осигурање Србија у ритму Европе" је концертно-телевизијског карактера, намењен је деци у основним и средњим школама.

Циљ пројекта је подстицање, развијање, препознавање и очување младих талената у Србији, промоција интеркултуралности, толеранције, равноправности полова, поштовање људских права, различитости, сарадње и доживотног учења.

У Манифестацији учествује 8.000 деце из основних и средњих школа из 25 градова Србије. Професори, магистри и академици из Београда, у сарадњи са директорима школа, бирају децу са талентима из области: соло певања, хора, фолклора, модерног плеса и водитељства, и обучавају их потпуно бесплатно два пута недељно (почевши од септембра). Након десетомесечне бесплатне обуке, деца добијају шансу да на градским трговима својих градова, на спектакуларној бини, покажу својим суграђанима шта су то научила током тог периода.

Организатори манифестације су Пројекат „Србија у ритму Европе“, Општина Шид и Културно образовни центар Шид.

МАЈ

Организујући годинама концерте и манифестације у општини Шид, јавила се идеја да кроз равни Срем прође караван под називом „Лепо ти је у нашему Срему“. Циљ овог каравана кроз Срем је неговање и чување од заборава традиције Срба који насељавају овај део Срема. Оно што би био крајњи циљ овог каравана представља узајамно пријатељство и сарадњу Друштава укључених око њега, а окупљени око заједничког циља, а то је неговање и чување традиције игара и песама од заборава и презентација публици истих на уметнички начин, чувајући њихове корене и основни карактер.

22.мај-обележавање крсне славе града; Град Шид има крсну славу Светог Оца Николаја; том приликом се додељује Светоникољско признање за посебне заслуге појединцу или колективу.


ЈУН

Сремска куленијада под мотом „У загрљају кулена и вина“. Генерални покровитељ манифестације је Општина Шид, у организацији Месне заједнице Ердевик и Културно образовног центра Шид. Партнери манифестације су Сремска привредна комора и Туристичка организација општине Шид. Циљ манифестације је да повећа туристички потенцијал овог краја и да на најбољи начин искористи све његове разноврсности. На Kуленијади се нађе богата понуда ердевичких квалитетних вина, удружења жена са својим штандовима и културно уметнички програм, како би још једном приказали очување наших обичаја и традиције кроз песму, игру и народну ношњу.

14.јун-Јастребићеви сусрети манифестација у част писца Благоја Јастребића. На тај дан одржава се помен на пишчевом гробу, књижевни скуп у просторијама КК „Благоје Јастребић“ и културно уметнички програм.

28.јун-Српска православна црквена општина Шид и Културно образовни центар Шид већ годинама уназад организују манифестацију „Видовдански сусрети“ у спомен на кососвки бој и косовске јунаке. Поводом тога у Храму Светог Кнеза Лазара (Лазарица) одржава се служба свете литургије и организује се културно уметнички програм, на којем се представљају чланови СКУД „Свети Сава“ Шид и многобројни гости, присутни су и активи жена, који богато приказују нашу традицију, народне ношње, колаче, етно изложбу и ручне радове.
 

АВГУСТ

01.август-19.август-Културно лето је манифестација позната широм Војводине. Манифестација у организацији Културно образовног центра, а под покровитељством Општине Шид. „Културно лето“ пружа широк програм из света уметности и културе, долазак познатих рок група, Heavy metal day, етно концерти, поп музике, народне, изворне музике, организовање књижевних вечери, позоришних група, познате личности из света глуме и дечји програми. Афирмише ширење музичког стваралаштва младих, у служби je задовољавања свих укуса и критеријума публике.


СЕПТЕМБАР

05.септембар-12.септембар-Ликовна колонија „На путевима Саве Шумановића“ је основана поводом обележавања 100-годишњице смрти Саве Шумановића, с циљем да окупи истакнуте академске сликаре са простора Србије и Црне Горе, који сликају пејзаж и на тај начин настављају Шумановићево основно тематско ликовно опредељење.

Општинска смотра ликовног стваралаштва
Смотре претстављају репрезентативну светковину уметника, који свој стваралачки дар нису усмерили ка академским стазама. Одлуком жирија, најбољи са општинске смотре пласирају се на зонску смотру.

ОКТОБАР

Манифестација Дечја недеља-прва недеља у октобру, седам дана тематски осмишљених, како би на што крестивнији и едукативнији начин обележили недељу посвећену деци.

Манифестација „Вишњићеви дани“, обележава се сваке године последње недеље месеца октобра. Одржавањем „Вишњићевих дана“ обележава се богатство писаних речи, фолклорног богатства и музике прошлих времена. Одајемо поштовање слепом српском гуслару, творцу и чувару књижевног блага и националне историје.У тродневнoj манифестацији, посвећеној највећем српском народном песнику, гуслару Филипу Вишњићу, кога многи називају "српским Хомером", садржан је културно-уметничким програмом, научни скуп у Народној библиотеци у Шиду и Свечана академија на којој се уручују Вишњићеве награде појединцу и колективу за изузетан допринос у култури.


ДЕЦЕМБАР

06.децембар-Поводом обележавања Дана ослобођења Шида и Дана општине Шид одржава се Свечана академија, на којој се традиционално додељује Децембарска награда у знак признања заслужним организацијама и појединцима, све то употпуњено културно- уметничким програмом.

31.децембар-Општина Шид и Културно образовни центар сваке године традиционално, на Тргу културе, организује дочек Нове године за све суграђане, уз професионални ватромет и звуке новогодишњег валцера.

 

Културно образовни центар Шид је суорганизатор Етно дана удружења жена наше Општине.

Основни циљ манифестације је стварање услова за мотивацију, подстицај и подршку активирања становништва за развој туристичке привреде, као и повећање видљивости овог дела Срема, кроз сталан процес стицања нових знања у циљу стварања услова за инплементацију стратешког програма развоја туризма Војводине.

Етно дан је манифестација на којој присутни имају прилику да се делом врате у прошлост и подсете се на некадашње становништво које се бавило најразличитијим занатима, да пробају стара традиционална јела, виде ношње и делови ношњи, које су се сачувале у изворном облику до данашњих дана.

Иако су времена о којима је реч далеко, далеко иза нас кроз сусрете овакве врсте преносимо преко кулинарства и рукотворина дух старих времена.