Skip to main content

Аматерско позориште ``Бранислав Нушић`

Свратиште у позориште

Свратиште у позориште

У периоду од 27. септембра па све до 08. новембра у нашем граду биће одржан позоришни фестивал под називом „СВРАТИШТЕ У ПОЗОРИШТЕ“ представиће нам се позоришта из целог региона.

Репертоар фестивала:

27.септембар – НОЋ БОГОВА
Дом културе Пријепоље

04.октобар – СИТУАЦИЈА
Градско позориште Мркоњић Град, Република Српска

11.октобар – НА ПУТУ ИЗМЕЂУ ДОБРА И ЗЛА
Позориште-КУД „Бриле“ Беочин

18.октобар – ПОРОДИЧНИ ПОРТРЕТ ЈЕДНОГ ПАНДУРА
Позориште-КУД „Бранко Радичевић“ Пачетин, Хрватска

24.октобар – ОРКЕСТАР ТИТАНИК
Колашинско аматерско позориште Колашин, Црна Гора

25.октобар А Е И
Харлекин Театар Словенија

30.октобар – МИЛУНКА
Театар Балкан Нови Покрет Београд

05. новембар
С ЧИМЕ, С КИМЕ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ? ГЛАВОМ ИЛИ ГУЗИЦОМ?
Драфт Театар Тузла


08.новембар ЦИГАНИ
АП „Бранислав Нушић“ Шид


Идеја да се покрене овај фестивал у нашем граду, сем истраживања и ширења позоришне уместности, је дошла и од потреба за буђењем хуманости у свакоме од нас.

Улаз на све представе је добровољни прилог.

Од сакупљеног новца са фестивала купићемо деци свратишта или деци која живе на улици топлу неопходну гардеробу за зиму. Наш слоган је „Срце је топло и кад је зима“.

Андерсенова бајка „Девојчица са шибицама“ је наша реалност, пред којом, као и у самој бајци, остајемо слепи.

Да ли је неко размислио о сетном погледу промрзлог дечака који стоји на улици са испруженом руком надајући се да ће му неко пружити новац?

Знате ли где они спавају?

Да ли се школују?

Ко брине о њима?

Захваљујући организацијама и неким племенитим људима основана су свратишта у Београду, Новом Саду … У Београдска и Новосадска Свратиште за децу улице сваког дана долазе девојчице и дечаци узраста од 5 до 18 година. То су деца која живе и/или раде на улици! Ово је једино место у држави где деца која су укључена у живот и рад на улици могу да дођу и окупају се, ручају, преноће када су болесна или уплашена. Њима је потребна и ваша помоћ.

Тим стручних радника – социјалне раднице, психолог, медицинска сестра и специјални педагози раде са њима поштујући принципе индивидуалности, добровољности, поступности у раду и поверљивости. Такође, деца могу да учествују у програмским и едукативним активностима.

Наш град нема свратиште за децу улице тако да су та деца препуштена сама себи. Ми као културна установа желимо дати свој допринос и на овај начин им обезбедити топлу одећу. За смештај, нажалост би требало да се побрину неке друге институције.

Зашто се култура и уметност мешају у социјално друштвену проблематику државе ?

Одговор је једноставан, уметност је део хуманог стваралаштва, саткан и темељен на низу дешавања социјално друштвених проблема. Помоћу уметничких дела се указује на сваки друштвени проблем. Буди се уснула свест широких народних маса. Нагони се на размишљање и реаговање. Уметност је и те како саставни део социално-друштвеног система једне државе и због тога је уметност и култура у обавези да својим свтаралаштвом помогне залечењу друштвених рана.

Захваљујемо се парохији грко-католичке цркве Шид (Руски двор) и Општинској организацији Црвеног крста Шид на помоћи реализације фестивала.

Позивамо све грађане Шида да посете наш фестивал, и уз богатство позоришних чаролија, које ће нам представе пружити, постаћете део херојства у борби против друштвене пошасти.

Цветин Аничић