Main menu

2005. година је ѕа ликовну колонију „ На путевима Саве Шумановића“ значајна као јубиларна 10-а по реду, и зато је било врло битно да се она одржи, без обзира на све потешкоће које су пратиле организацију.

slikarka.jpg

Просто је невероватно како култура, у овом случају сликарство, егзистира и преживљава све мрачне периоде друштва. Стрпљиво чека неко јутро, буђење свести и заслужено вредновање. Такође је невероватна, и похвална у исти мах, тежња појединаца да се у том мраку одржи и сачува дух човека и времена, пресликан у уметност.


Сликарско благо које нам је оставио сава Шумановић је засигурно највеће богатство наше општине, одредница по којој се орјентишу многи који спомињу Шид или долазе у њега. Ликовна колонија Културно образовног центра је један од начина да се пробуди свест о величини Саве Шумановића, првенствено код Шиђана, а исто тако и да се свест о Савиној уметничкој величини шири ван Шида преко гостујућих сликара.


Природне лепоте наше општине су врло значајан део туристичке разгледнице града, и ликовној колонији дају безброј могућности деловања.

Овогодишња ликовна колонија је за два дана свог одржавања дала свој максимум, који се тешко може постићи у тако кратком времену. Тај успех се првенствено мора приписати добром избору учесника колоније, сликара који су дошли у Шид да му поклоне свој рад, ограничени временом а обасути свим лепотама наше општине, као инспирацијом.

Културно образовни центар се трудио да буде добар домаћин свим учесницима, да им покаже оно најзначајније из Шида, а везано за сликарство и културу уопште. Докази да смо у томе успели су следећи: предивна атмосфера у току сликања, међусобно дружење сликара, као и наших суграђана са сликарима у току рада. На крају, сликари су Шиду оставили дела високе уметничке вредности, а са собом понели прелепе импресије и размишљања о Шиду.

Све предходно наведено је разлог да КОЦ као организатор, буде задовољан урађеним и постигнутим, и да Ликовну колонију „На путевима Саве Шумановића“ 2005. године, уврсти у ред врло успешних.

 

Посетиоци

Број прегледа чланака
2347978