Main menu

23 септембра 2005. године

Премијера представе ФРАНКЕНШТАЈН

 


Копродукција са Русинским позориштем КПД «Ђура Киш»

По мотивима Британске списатељице Мери Шели

Драматизација и режија : Цветин Аничић

frankestajn.jpg
ФРАНКЕНШТАЈН

Енглеска списатељица Мери Шели у 19 веку створила је роман Франкенштајн који је наслућивао појаву фантастике и хорора у светској књижевности а роман је искориштен и за први хорор филм који је снимљен почетком 20 века. Собзиром да је помало чудна књижевница Мери Шели била позната као писац за децу није случајно што роман Франкенштајн у себи носи оно авантуристичко и знатижељно, због чега га огроман број критичара стављају међу дечију литературу.
Представа је урађена по мотивима романа а заснована на импровизацијама глумаца . Носи основни проблем који се обрушио на нашу земљу . Проблем лажног морала пратио нас је дуго година , жеља да створимо “савршеног човка” рецимо да нам се остварила деведесетих . С химнама,заставама и паролама “Велике Србије” ми смо прослављали и величали нашег “савршеног човека” за којег смо чврсто тврдили да ће нас одвести у боље сутра. То је било тад…А данас после свих патњи и расула , разарања, неморала схватамо да наш “савршен човек” није баш испао онакав каквим смо хтели да га направимо…Нисмо у стању да пронађемо грешку …Можда је рецепт био погрешан…Можда је састављен од погрешних делова…Ко зна…Али поставља се питање, да ли ми , овакви какви смо , да ли смо способни да створимо било шта нормално ?
Одговор на то питање нема ни професор Франкенштајн који у представи прави савршеног човека, у томе му помажу његови помагачи…И једна небична дружина ,попут породице Адамс , живе далеко од света и чепркају по људским органима…То им је и једна од највећих забава…Али ко зна можда баш они направе тог дугочеканог господина Савршеног, па са представе одемо сви заједно у ту блиставу Европу…


Глуме :Игор Грекса, Нада Хромиш, Мирјана Јовановић, Мирослав М. Цирба, Сања Тиркајло, Владимир Џуња, Бранислав Нешић, Миљан Торма.
Музика : Душица Марковић
Костим : Борислава Бибић и Мирјана Барна
Сценографија : Миљан Торма и Мирон Ђуђар
Техника : Горан Жилић.

Представа је освојила 32 награде .

 

Посетиоци

Број прегледа чланака
2262104