Skip to main content

Етно дани Љуба 2012

У недељу 27.маја, у организацији Културно образовног центра Шид и МЗ Љуба, а под покровитељством општине Шид, одржани су Етно дани у Љуби.

etno-ljuba2

Актив жена Љуба уз помоћ других удружења жена наше општине Шид, успео је да врати време у прошлост и на најбољи могући начин прикаже оно чиме су се жене са села бавиле од давнина. У оквиру манифетсације присутни су имали прилику да осете дух старих времена и кроз ношње и делове ношњи које су могле да се виде у оквиру дефилеа кроз село, а које су се сачувале у изворном облику до данашњих дана.

Након дефилеа, у Дому културе у Јамени, одржан је концерт, на којем су се представиле фолклорне групе, које преносе са колена на колено, како своје обичаје тако и своју песму и игру. Пре почетка културно уметничког програма, обратио се и свечано отворио концерт подпретседник АП Војводине господин Mартин Злох и заменица председнице општине Шид Биљана Сарап.

Поред домаћина концерта чланова Словачког удружења жена Љуба „ВЧИЕЛКИ“ представили су се: СКУД „Свети Сава“ Шид, Културно просветно друштво „Ђура Киш“ Шид, Културно уметничко друштво „Бранко Радичевић“ Ердевик, Словачко културно просветно друштво Ердевик.

Са пуно умећа и позитивне енергије, сва ова културно уметничка друштва приказали су снагу и лепоту свог културног наслеђа, игром, песмом и својим ношњама.

Активу жена Љуба припала је част, да ова манифестациja постане традиционална, те да се сачува од заборава све оно што су нас наши претци учили.