Main menu

У недељу 27.маја, у организацији Културно образовног центра Шид и МЗ Љуба, а под покровитељством општине Шид, одржани су Етно дани у Љуби.

etno-ljuba2

Актив жена Љуба уз помоћ других удружења жена наше општине Шид, успео је да врати време у прошлост и на најбољи могући начин прикаже оно чиме су се жене са села бавиле од давнина. У оквиру манифетсације присутни су имали прилику да осете дух старих времена и кроз ношње и делове ношњи које су могле да се виде у оквиру дефилеа кроз село, а које су се сачувале у изворном облику до данашњих дана.

Након дефилеа, у Дому културе у Јамени, одржан је концерт, на којем су се представиле фолклорне групе, које преносе са колена на колено, како своје обичаје тако и своју песму и игру. Пре почетка културно уметничког програма, обратио се и свечано отворио концерт подпретседник АП Војводине господин Mартин Злох и заменица председнице општине Шид Биљана Сарап.

Поред домаћина концерта чланова Словачког удружења жена Љуба „ВЧИЕЛКИ“ представили су се: СКУД „Свети Сава“ Шид, Културно просветно друштво „Ђура Киш“ Шид, Културно уметничко друштво „Бранко Радичевић“ Ердевик, Словачко културно просветно друштво Ердевик.

Са пуно умећа и позитивне енергије, сва ова културно уметничка друштва приказали су снагу и лепоту свог културног наслеђа, игром, песмом и својим ношњама.

Активу жена Љуба припала је част, да ова манифестациja постане традиционална, те да се сачува од заборава све оно што су нас наши претци учили.

 

Посетиоци

Број прегледа чланака
3119835