Skip to main content

Етно дан Илинци

ilincanke-stand 

28.августа у Илинцима је обележена годишњица постојања удружења жена „Илинчанке“, у организацији удружења жена „Илинчанке“, Општине Шид и Културно образовног центра Удружење жена је основано у циљу очувања народне традиције и културе овог малог насељеног места.

Прошле године отворена је и Етно кућа „Илинчанке“, чији амбијент нас враћа у доба наших предака, пружа прилику да се осети српско гостопримство и окружење мира.

На манифестацији се представило неколико удружења жена, на чијим штандовима су се могла пробати разна давно заборављена јела. Штандови су били украшени ручним радовима са етно мотивима, као и разним етно поставкама. Посебну чар овом етну дану дао је и сеоски фијакериста, који је све заинтересоване посетиоце возио у обилазак овог малог сремског села.

Свако од удружења је добило захвалницу за учешће. Признање за најуређенији штанд припало је удружењу жена „Црвена ружа“ из Адашеваца , нај тканицу су имале жене из удружења жена „Јамена“, нај вежене кошуље КУД „Јесен живота“ из Шида, нај корпу јесењих плодова имало је удружење жена „Радост“ Бачинци, док су „Моровићанке„ имале најлепши вез.

Удружења жена су од великог значаја како за туристички развој општине, тако и за оснаживање шидских села. Из тог разлога, овакве и сличне манифестације су увек добродошле и увек ће наићи на потпуну подршку.