Skip to main content

Аматерско позориште ``Бранислав Нушић`

Трећи по реду позоришни фестивал “Свратиште у позориште” је завршен

Синоћ смо у нашем граду Шиду спустили завесе и погасили светла. Трећи по реду позоришни фестивал “Свратиште у позориште” је завршен.

veliko hvala

И то се дешава управо као када неко направи паузу у размишљању. Остане мук. Тај мрак после бурнога путовања некако нам да простора да резимирамо пределе које смо обишли. А из позоришне сале обишли смо за два месеца доста и видели доста. Постали богати, јер човек је богат онолико колико његов вид досеже. Ми смо сем немог посматрања били и ученици на овом фестивалу.

Учили смо, марљиво учили како треба НЕ МРЗЕТИ. Намерно кажем не мрзети а не како треба волети јер још до тог волети нисмо дорасли. Ми смо учили не мржњу. И научили смо. Драго ми је што је мој град постао град толеранције, град слободних боја, град без страха, град у којем те нико неће гледати мрко, јер си друге вере, националности, јер је твоја кожа обојена у другу боју. Драго ми је што смо гостима показали и ту страну људскости која је најважнија.

svratiste5

Наши гости су били посебни, нису као гости других, они су сви добри људи, племенити и у трку стваралаштва. Не размишљају о пакостима, није им битно да ли неко пише ћирилицом или латиницом, није им битно да ли је неко србин, муслиман,словенац,хрват, албанац једноставно сви су људи са својим културним благом. И то културно благо су нам показали. Ми их нисмо баш пуно бирали једноставно се поклопило, и они су били део нашег града. ХВАЛА ИМ за то богатство. Наш гости нису били само гости они су имали функцију и као неког “туристичког водича” кроз позоришно стваралаштво, врло питко су нам објашњавали и показали лепоте њиховог позоришног језика и ми смо тако учили. Овај фестивал сем уметничке црте има велики туристички значај. Сви гости су посетили благо Шида Галерију "Саве Шумановића", Музеј Илије Босиља, манастире, пределе на обронцима Фрушке горе који су као предели сликани чајем. У нашем граду је током фестивала боравило 563 уметника којима ће сигурно наш град постати инспирација за даље стварање.

svratiste4

Нисмо само ми чланови АП “Бранислав Нушић” и Културно образовни центар били домаћини током овог фестивала велико хвала пан оцу Режаку јер нам је дозволио да наше госте сместимо у Руски двор и на тај начин гостима покажемо и тај велики драгуљ који имамо. Велико хвала Општинској организацији Црвени крст Шид на помоћи, велико хвала галерији слика "Сава Шумановић", Музеју наивне уметности ИЛИЈАНУМ, велико хвала КОПЕРНИКУС РТВ Шид који је пратио наш фестивал и сваки понедељак смо могли видети прилоге, Дражену Штимцу и Телевизији Војводина хвала јер смо се видели и даље, РТС нас је пратио у Београдској хроници најевљен је наш фестивал, Градској библиотеци “Симеон Пишчевић” хвала јер смо у њиховој просторији одржали концерт певачке групе из Словеније Quercus Quintet, хвала Синиши Ћупини на изради реклама и плаката, Ивани Радојковић на фотографијама, хвала Јелени Ковинчић, Биљани Жеравић, Светлани Крсмановић, Браниславу Николићу, Александри Куђељић, Јасни Будилица, Невенки Кујавић, Нади Рудић, Горану Жилићу, Зорану Нејдановићу, Срђану Малешевићу, на крају ХВАЛА Општини Шид која је по први пут препознала наш фестивал као велики путоказ за добро.

ХВАЛА ВАМА ДРАГИ МОЈИ КОЈИ СТЕ НАС СВАКИ ВИКЕНД ПРАТИЛИ !

На крају овог нашег волшебног путошествија акценат стављамо само на једно не мрзи јер је волети много безбедније !
Видимо се следеће године, а до тада ми ћемо испланирати нашу нову пловидбу!

Цветин Аничић