Main menu

Први број „Невена“ појавио се Јануара 1880. године у Новом Саду. Његов покретач и уредник био је Јован Јовановић Змај, а штампао га је познати новосадски графичар Арса Пајевић.

Postar-Joca.jpg
Мада је од самог почетка намењен дечјем узрасту, „Невен“ је врло брзо стекао наклоност и одраслих читалаца. Томе је, пре свега, допринело врхунско уређивачко умеће Јована Јовановића Змаја, али исто тако и његови стихови, смисао за шалу и постављање загонетки. Вешто спајајући забавно са поучним, весело са опорим и тужно са подсмешљивим, Змај је у „Невену“ успео да оствари сасвим посебну атмосферу која је пленила својом животношћу и опчињавала бескрајном имагинацијом. Значајну улогу у стварању овакве концепције листа одиграле су и веома квалитетне илустрације и „приче у сликама“. Истини за вољу, највећи број ових прилога потицао је из пера страних мајстора (углавном немачких), али су им изванредни Змајеви пропратни стихови давали домаћу „арому“, приближивши их потпуно нашим читаоцима.


Very Simple Image Gallery:
Could not find folder /home/kocsidor/public_html/images/pozoriste2/neven/

По мотивима часописа Невен настала је и ова представа која у себи кроз Змајеве стихове , стрип театром ултравиолетног светла децу упознаје у живот и дело нашег највећег песника .
Представа је као резултат рада луткарских радионица са члановима МНРО Шид

Режија :
Цветин Аничић

Израда лутака :
Александра Куђељић

Глумци :
Душан Пестелек - Песта
Светлана Танацковић ,
Сања Петровић,
Сања Павић,
Јармила Петровић,
Ружица Настасић-Ненадовић,
Сандра Рајтер,
Душица Пестелек.

Посетиоци

Број прегледа чланака
3120459