Skip to main content

14.јун-Јастребићеви сусрети манифестација у част писца Благоја Јастребића. На тај дан одржава се помен на пишчевом гробу, књижевни скуп у просторијама КК „Благоје Јастребић“ и културно уметнички програм.

 

ЈАСТРЕБИЋЕВИ СУСРЕТИ 2009.

Овогодишњи Јастребићеви сусрети одржани су у понедељак, 15.јуна. У нешто скромнијој варијанти у односу на протекле године, овогодишња манифестација је трајала један дан и обухватила је помен на гробу Благоја Јастребића у Вашици након којег је уследило  књижевно дружење у Дому младих у Шиду.

На гробу Благоја Јастребића окупили су се највернији поштоваоци Јастребићевог дела, као и гости из Сремске Митровице, који су својим кратким књижевним цитатима увеличали ово сећање на најпознатијег Вашчана. Окупљеним гостима говор поздрава упутио је Светислав Ненадовић, који је био и домаћин на књижевном дружењу у Шиду. Дружење књижевника, који су своје стварање и књижевни изражај претворили у велико другарство и поштовање, протекло је како у пријатним тако и у веома непријатним тренуцима.

Лепши део дружења претворио се у неформални, пријатељски разговор о књижевности, успоменама на Јастребића, написане и ненаписане стихове наших књижевника, и сличне теме.

У мање лепе детаље ових сусрета треба убројати чињеницу да ове године манифестација  није богатија за нови број општинског часописа из књижевности „Сусрети“. Такође, књижевно дружење започето је расправом о челним питањима везаним за организацију манифестације, проблемима који већ дуги низ година остају нерешени пред челним одговорним људима.

Надамо се да ће се у будућности ови проблеми решити, и то на местима где и треба да буду решени, а не на књижевним дружењима, пред гостима, који на такве ствари не могу да утичу.