Skip to main content

УСКЛИКНИМО С ЉУБАВЉУ

УСКЛИКНИМО С ЉУБАВЉУ

Српско културно - уметничко друштво "Свети Сава" из Шида обележило је 27. јануара крсну славу, песмом и игром славећи првог српског просветитеља и архиепископа, чије име носи. Препуна спортска хала бурним аплаузима наградила је све чланове друштва, од најмлађих до најстаријих, играче, певаче и музичаре, са којима раде Николина Манојловић, Бранислав Николић, Радован Грчић и Дарко Галоња.

Опширније …УСКЛИКНИМО С ЉУБАВЉУ

На путевима Саве Шумановића

На путевима Саве Шумановића

Радови са 28. Ликовне колоније ,,На путевима Саве Шумановића“, показју аутентичност, зрелост у изразу и снажан емотивни набој који је изражен експресивном употребом боја, апстрактним и импресионистичким приступом. Врсни уметници са Косова и Метохије успели су печат својих предака да донесу у питому сремачку равницу, непресушну инспирацију мајстора пејзажа Саве Шумановића. Слике „Пејзаж у Моровићу I“ и „Пејзаж у Моровићу II”, уметника Ервина Ћатовића показују уметничку зрелост, исказану кроз апстрактни приказ боја моровићке природе.

Опширније …На путевима Саве Шумановића

28. Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића”

28. Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића”

Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића”, ове године 28. по реду, одисала је спојем сремскe гостољубивости, традиције и културе са уметничким стваралаштвом академских сликара Косова и Метохије. Осморо њих са југа Србије и из Црне Горе, почашћених позивом за учешће на једној од најзначајнијих српских колонија, наш Шид и општину оплеменили су бојама јесени и учинили је још лепшом.

Опширније …28. Ликовна колонија “На путевима Саве Шумановића”

44. “Вишњићеви дани”

44. “Вишњићеви дани”

И овогодишњом, 44. по реду, тродневном манифестацијом “Вишњићеви дани”, достојанствено је одата дужна почаст великану српске историје, једној од најзначајнијих личности наше средине, гуслару и песнику Филипу Вишњићу.

Опширније …44. “Вишњићеви дани”

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

“Дечја недеља”, традиционална манифестација која се одржава почетком октобра, представља најзначајнији национални догађај посвећен деци.

ДЕЧЈА НЕДЕЉА

Обележава се од 1934. године са циљем усмеравања пажње читавог друштва на стварни положај деце и младих у заједници, на њихове потребе и изазове. Ове године обележена је под слоганом “Велико срце деце Србије” и акценат је дат развоју емпатије, вршњачке и међугенерацијске солидарности и даљој изградњи сигурног друштвеног окружења које подржава вредности толеранције.

Опширније …ДЕЧЈА НЕДЕЉА